Varma smaker färgar hösten

Alle_svinabergaPlötsligt tar den fantastiska sommaren slut och det är bara att låta det sjunka in: hösten är här. Men med lite tur kan vi se fram emot fina dagar med hög och klar luft, höstsol och varma färger. Lägg till det alla ätbara godsaker och det ögongodis som naturen just nu levererar, så är det faktiskt inte synd om oss alls.

En person som vet att skapa smaksensationer utifrån årstiderna är Eva Thuresson som driver Restaurang allé, vackert belägen ett stenkast från Stenshuvuds nationalpark, strax söder om Kivik.

Eva är ständigt är på språng och har många järn i elden. Vi fångar henne i köket, där hon hackar grönsaker inför kommande cateringuppdrag. Som en av två kockar och egenföretagare på landsbygden är dagarna ofta långa och uppgifterna många och vitt skilda. På allé cirklar dock det mesta kring mat och smakupplevelser.

– Hösten bjuder ofta på lite varmare smaker. Just nu står jag och förbereder en currygryta med äpple, palsternacka och rosmarin. Något annat jag tycker om så här års är grönkål och alla övriga kålsorter och lökar, som är bra nu. Grönkålssoppa är en av mina höstfavoriter, säger Eva som snabbt och gärna pratar och associerar kring mat.

Sommarboende på höstbesök
Höst på Österlen är för många likställt med Äppelmarknaden, som äger rum den sista helgen i september varje år. För Evas del innebär det ofta att hon får mycket besök, framför allt veckorna efter marknaden. Då är många ute och ser sig omkring på Österlen, bland annat för att se Äppeltavlan i lugn och ro.

– Många av dem som kommer de här veckorna är sommarboende och de är en viktig målgrupp som jag månar mycket om, säger Eva.

När det gäller äpplen och recept nämner Eva bland annat ugnsbakade äpplen som en favorit. Nyligen bakade hon äpplen av sorten Discovery på låg temperatur i ugnen, i cirka en timme. Äppelchutney gör hon också gärna, där äppelsmaken kombineras med russin, vinäger rosépeppar, kanel och kanske lite honung.

Ulriksdals trädgård
Samtalet om smaker, nyanser och kombinationer skulle kunna pågå länge till, men Eva måste hasta vidare till andra uppgifter på gården. Innan vi lämnar den här delen av Österlen vill jag bara passa på att också tipsa om oasen Ulriksdals trädgård på Kivik, som ligger precis vid Kiviks södra infart.

Här kan du ströva omkring i egna tankar eller följa med på en guidad visning eller en botanisk vandring. Låt dig inspireras av deras fantastiska engelskinspirerade 1800-talsträdgård, titta in på plantskolan eller besök deras butik.

Mätt i magen efter besöket på allé och kanske med några plantor med dig hem från Ulriksdal är du nu väl rustad för att uppleva äppeltavlan i Kivik!