Dignande julbord på Österlen

julbord välkommen 2013När hösten övergår i vinter och Österlens landskap skiftar i gråmurriga toner, skänker adventstider goda möjligheter till ljus och tid för umgänge. Allt fler passar på att ta del av julens smaker i förväg genom att avnjuta ett julbord. Och det skånska julbordet skäms inte för sig: det är generöst, med ett brett utbud av det mesta.

Ett av de säkra korten när det gäller julbord serveras på Sjöbo Gästgifvaregård, som sedan ett tjugotal år tillbaka drivs av Lennart och Eva Mårtensson. Lennart bekräftar att deras julbord är känt för att vara just stort, med mycket av allt. Och att det tenderar att bli större och större för varje år.

”Vi har 17 olika sillsorter och mycket lax. Utöver korvar, skinka och allt annat som hör till har vi en del vilt och så har vi ett stort gottebord som många uppskattar. Det finns de som prövar något annat julbord ibland, men sen kommer de alltid tillbaka till oss”, säger han.

På det omtalade gottebordet finns hemlagat godis, ris à la Malta, frukter och bär samt en ostbuffé. När det gäller sill är löksill och Branteviks-sill är de mest populära, enligt Lennart. Själv tycker han bäst om kryddsill och glasmästarsill. ”Det blir mer smak när man får hela sillar”, säger han.

Från och med slutet av november till strax före julafton är julbordet uppdukat på Sjöbo Gästis. Här ryms 100-150 personer per sittning, torsdag-söndag framför allt. Det går med andra ord åt stora mängder sill, skinka och annat gott under den här tiden.

När Lennart var barn firade han ofta jul hos sin farbror och faster i Glemmingebro. Allt var hemlagat, från grunden. ”Vi satt och åt hela julafton. Måltiden kunde ta fem timmar och det plockades hela tiden fram ny mat. Vi barn sprang iväg när det var tid för lutfisken och kom tillbaka vid skinkan. Ris à la Malta samt kaffe och tårta avrundade det hela. Sen åt vi aldrig dagen efter. Detta är riktig skånsk jul för mig”, säger han.

På Lennarts egen julafton, när väl julbordssäsongen är över, finns det alltid sill. Den vill han inte vara utan. Så vill han ha lättrökt skinka och självklart brunkål. Risken att han förätit sig på julmat under december är förvånande nog inte så stor. ”Jag plockar mest prinskorvar när jag jobbar, så mycket mer blir det inte.”

På Österlen finns goda möjligheter att äta julbord. Några av dem vi vill tipsa om är: Allé på Österlen en bit norr om Ystad längs med väg 19. Löderups Strandbad är en annan klassiker, vackert beläget på Österlens sydöstra spets. Örums Nygård är ytterligare en favorit, där Maria och Magnus tar emot dig med öppna armar. Skulle du vilja testa lite jul men inget traditionellt julbord rekommenderar vi en gaffel kort i Simrishamn.

Välkommen in i värmen och låt dig väl smaka!